AB öğrencileri de Türkiye´yi tanıyacak  
AB öğrencileri de Türkiye´yi tanıyacak

AB öğrencileri de Türkiye´yi tanıyacak

Millî Eğitim Bakan Nabi Avcı, AB sürecinin aynı noktada kalması durumunda “Günü geldiği zaman, bizi alacak mısınız diye sormayacağız. Arkadaşlar girelim mi, diye biz soracağız” dedi. 

AB öğrencileri de Türkiye´yi tanıyacak

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türk çocukları nasıl Avrupa Birliği değerlerini öğreniyorsa, Avrupa Birliği ülkesi çocuklarının da Türkiye’yi tanımalarını sağlayacak simetrik projeler gerçekleştireceklerini söyledi. 

Millî Eğitim Bakanlığı’nın öğrencilerin AB konusundaki farkındalığını artırmak amacıyla Avrupa Birliği eş finansmanı ile yürüttüğü Öğrenciler AB’yi Öğreniyor Projesi’nin açılış töreninde konuşan Bakan Avcı, “Şimdi bu projenin bence bir simetrisinin olması lazım. Türk çocukları nasıl Avrupa değerlerini, Avrupa birliğini, Avrupa birliğinin özelliklerini tanıyacaklarsa Avrupa Birliği ülkelerinin çocuklarının da Türkiye’yi tanımalarını sağlayacak bir simetrik projeye ihtiyacımız var. Çünkü bu epey uzamış olan ilişkimizde karşılıklı olarak birbirimizi daha yakından tanımaya ihtiyacımız var. Biz şimdi bu proje ile üzerimize düşeni bir kere daha yapıyoruz. Bir kere daha çocuklarımıza Avrupa’yı, Avrupa Birliği’ni anlatacağız, tanıtacağız. Ama biliyoruz ki pek çok Avrupa Birliği ülkesinin, kendi nüfusundan daha fazla sayıda Türk’ün yaşadığı bölgelerinde bile, öğrenciler Türkiye hakkında yeterince bilgi sahibi olmayabiliyor. Türkiye olarak bizim de kendimizi tanıtmak gibi bir sorumluluğumuz var” şeklinde konuştu.

Projede emeği geçen herkese teşekkür eden Bakan Avcı, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu proje sürecinde öğrencilerimiz hem Avrupa değerleri ile daha yakından tanışmış olacaklar hem de kendilerini biraz daha yakından tanımış olacaklar.”

Bakan Avcı, millet olarak büyük bir medeniyetin mensupları olduklarını vurgulayarak, “Çocuklarımız çok milletli, çok unsurlu, çok dinli, çok etnisiteli, çok dilli büyük bir tarihi mirasın varisleri olduklarını bu vesile ile bir kere daha hatırlayacaklar” diye konuştu. 

 

Kesret içinde vahdet

Sunumda sorulan ve AB sloganı olan ‘Çeşitlilikte Birlik’ seçeneğine atıfta bulunan Bakan Avcı şunları söyledi: “Bu biraz önce sınav konusu olan ve özellikle birinci soruda Danıştay’dan iptal edilme ihtimali çok yüksek olan özellikle 8. Daire’ye düşersek kesin iptal edileceği belli olan şıklardan birincisiydi galiba.  Çeşitlilik içinde birlik düşüncesinin bize ‘Kesret İçinde Vahdet’ olarak yüz yıllarca nasıl yaşatıldığını hatırlayacaklar, öğrenecekler. Dolayısıyla çok yönlü kazanımları olan bir proje başlatıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.”

 

AB Türkiye’ye mecbur kalacak

Proje bittiğinde  24 ay sonra öğrenciler ile burada bir final programı yapılacağını kaydeden Bakan Avcı, “Bisiklet vereceğiz, bilgisayar vereceğiz, satranç takımı vereceğiz ama çocuklar bu projenin de katkısı ile aykırı sorularda sormayı da öğrenmiş olacaklar. İki soru soracaklar; 1959’da ne oldu? Deyiceğiz ki 1959 da Türkiye Büyük Millet Meclisinde Avrupa Birliğine o zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu’na katılma kararını verdi. Peki 1963’te ne oldu? Diyeceğiz ki, 1963’te Avrupa Birliği ile Türkiye arasında Ankara Anlaşması imzalandı. Şimdiki çocuklar harika. 2016’dan 1963’ü çıkaracaklar. Peki, bu arada ne oldu diyecekler. Ben şimdi size bir kopya vereyim; ben cevabımı hazırladım” diyerek Konstantinos Kavafis’in şiiriyle cevap vereceğini söyledi. Bakan Avcı, “Biz bu yolcuğu çok sevdik, bu yolculuktan çok şey örendik daha da öğreneceğiz. Günü geldiği zaman da bizi alacak mısınız diye sormayacağız. Arkadaşlar girelim mi diye soracağız, şeklinde konuştu.

 

Bakan Avcı’dan Konstantinos Kavafis şiiri


Bakan Avcı İskenderiyeli ve İstanbullu diye nitelendirdiği Şair Konstantinos Kavafis’e ait şu şiiri okudu:

 

İthaka’ya doğru yola çıktığın zaman

dile ki uzun sürsün yolculuğun,

serüven dolu, bilgi dolu olsun.

Ne Lestrigonlar’dan kork,

Ne Kikloplar’dan, ne de öfkeli Poseidon’dan.

Bunlardan hiçbiri çıkmaz karşına,

düşlerin yüceyse, gövdeni ve ruhunu 

ince bir heyecan sarmışsa eğer.

Ne Lestrigonlar’a rastlarsın,

ne Kikloplar’a, ne azgın Poseidon’a,

onları sen kendi ruhunda taşımadıkça,

kendi ruhun onları dikmedikçe karşına.

 

Dile ki uzun sürsün yolun.

Nice yaz sabahları olsun,

eşsiz bir sevinç ve mutluluk içinde 

önceden hiç görmediğin limanlara girdiğin!

Durup Fenike’nin çarşılarında

eşi benzeri olmayan mallar al,

sedefle mercan, abanozla kehribar,

ve her türlü başdöndürücü kokular;

bu başdöndürücü kokulardan al alabildiğin kadar;

nice Mısır şehirlerine uğra,

ne öğrenebilirsen öğrenmeye bak bilgelerinden.

 

Hiç aklından çıkarma İthaka’yı.

Oraya varmak senin başlıca yazgın.

Ama yolculuğu tez bitirmeye kalkma sakın.

Varsın yıllarca sürsün, daha iyi;

sonunda kocamış biri olarak demir at adana,

yol boyunca kazandığın bunca şeylerle zengin,

İthaka’nın sana zenginlik vermesini ummadan.

 

Sana bu güzel yolculuğu verdi İthaka.

O olmasa yola hiç çıkmayacaktın. 

Ama sana verecek bir şeyi yok bundan başka.

 

Onu yoksul buluyorsan, aldanmış sanma kendini.

Geçirdiğin bunca deneyimden sonra öyle bilgeleştin ki,

artık elbet biliyorsundur ne anlama geldiğini

İthakalar’ın. 

 

Danıştay’ın TEOG kararı

Bakan Avcı, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Danıştay’ın TEOG kapsamında taban puan şartı aranmaksızın puan üstünlüğüne göre liselere yapılan nakillere ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdiğinin hatırlatılması ve geçen yıl nakilleri yapılan öğrencilerin durumunda bir değişiklik olup, olmayacağının sorulması üzerine Bakan Avcı, şunları söyledi: “O öğrencilerle ilgili bir değişiklik olmayacak. Çünkü o bir müktesep hak oluşturdu. Zaten Danıştay’ın kararı da yürütmeyi durdurma kararı, esastan verilmiş bir karar değil. Ama esastan da bu karar verildiği takdirde bundan sonrası için bu karar uygulanacak demektir. Biz bundan sonraki yer değiştirmelerde daha doğrusu nakillerde eğer esastan da bu doğrultuda karar verilirse bundan sonrakilerde Millî Eğitim Bakanlığı olarak onlara uyarız tabii. Ama bundan önce yerleşmiş öğrenciler zaten ders yılının sonuna geldik, o bir müktesep haktır. Bununla ilgili sorun yok.”

 

Taban puan dikkate alınacak

Bakan Avcı, nakillerde taban puan uygulamasında geriye dönülüp dönülemeyeceğine ilişkin soruya, “O okula girişteki son puan, daha doğrusu taban puan dikkate alınacaktır. Zaten Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararında da o husus belirtildiği için esastan da bu karar bu şekilde çıkarsa ona uyacağız. Bundan sonrakiler için, önümüzdeki yıl nakillerde veya bu tarihten itibaren nakillerde ona uyarız”  şeklinde yanıt verdi.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.