Bakan Avcı, "Çanakkale Ruhu ve Gençlik" temalı ödül törenine katıldı  
Bakan Avcı,

Bakan Avcı, "Çanakkale Ruhu ve Gençlik" temalı ödül törenine katıldı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleşen “Çanakkale Ruhu ve Gençlik” temalı kompozisyon yarışması ödül törenine katıldı.

Bakan Avcı,

Millî Eğitim Bakanlığı, Birlik Vakfı, Genç Birlik ve Millî Türk Talebe Birliği tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Savaşı´nı diğer savaşlardan ayıran en önemli özelliğin, savaşın kendine özgü askeri ve siyasi mantığının ötesinde insani değerlerinin ön plana çıkması olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu savaş dünya barışı için, insani değerlerin 20. yüzyıla taşınması için yeni bir ufuk açmıştır. İki tarafın askerleri arasında doğan saygı, Türkiye Cumhuriyeti´nin ileride o gün savaştığı ülkelerle kurduğu dostluk ve işbirliğinin insani dokusunu oluşturmuştur. O gün Çanakkale´de bize karşı savaşan milletlerle siperden sipere, cepheden cepheye büyüyen yeni dostluk köprüleri kurulmuştur" dedi. Bu yıl ülke, bölge ve dünya tarihi açısından son derece önemli bir yıl dönümünün yaşandığına değinen Erdoğan, Çanakkale Zaferi´nin 100. yıl dönümünün çok farklı etkinliklerle, programlarla aybaşından itibaren kutlandığını, etkinliklerin yurt içinde ve dışında devam edeceğini söyledi.

 

“Bir gül bahçesine girercesine kara toprağa giren şehitlerimize rahmet diliyorum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mart´ta Çanakkale´de Tıp Bayramı ile birlikte bir dizi programda bulunduğunu, dün Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun Çanakkale´de bazı programlara katıldığını hatırlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çanakkale Deniz Zaferimizin 100´üncü sene-i devriyesi dündü ve süreç aynı şekilde devam ediyor. Dün, her yıl mutat olduğu üzere Deniz Zaferimizin yıl dönümünü Gelibolu´da büyük bir coşkuyla, çok anlamlı, çok güzel bir törenle yad ettiler. 100 yıl öncesinde yaşanan kahramanlıklar, Mehmetçiklerimizin sergilediği cesaret, ödedikleri bedeller tekrar tekrar hatırlandı, tüm şehitlerimize dualar edildi, Fatihalar gönderildi. Ben, bu vesileyle Çanakkale Deniz Zaferimizin 100. yıl dönümünün bir kez daha kutlu ve mübarek olmasını Rabbimden niyaz ediyorum. Azimleri, sabırları ve fedakarlıklarıyla ´Çanakkale geçilmez´ sözünü tarihe nakşeden aziz şehitlerimizi, gazilerimizi, tekrar rahmetle, hürmetle, minnetle anıyorum. Onlarla birlikte tarih boyunca hak için, vatanları, milletleri ve bayrakları için canlarını feda eden, bir gül bahçesine girercesine kara toprağa giren tüm şehitlerimize Allah´tan rahmet temenni ediyorum; Rabbim onları şefkatiyle, rahmetiyle kuşatsın, mekanları inşallah cennet olsun diyorum."

Sarıkamış Harekatı´nı, Çanakkale Zaferi´ni, Kut´ül Amare Zaferi´ni, Medine Müdafaası´nı ve I. Dünya Savaşı´nı iyi düşünmek, iyi tefekkür etmek gerektiğini belirten Erdoğan, "Devlet, derneklerimiz, vakıflarımız, sivil toplum kuruluşlarımız olarak, anne babalar olarak, fert olarak, bu seneyi çok iyi değerlendirmek zorundayız. Bu sebeple ben, 81 vilayetimizden imkan bulabilen herkesin Çanakkale´ye gitmelerini, oradaki kabirleri, şehitlikleri görmelerini, oradaki manevi iklimi yaşamalarını çok ama çok önemsiyorum" dedi.

 

Uluslararası Barış Zirvesi, 23-24 Nisan´da düzenlenecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl 24 Nisan´da Çanakkale´de kara savaşlarının 100. yılının, dünyanın dört bir yanından gelen dost ve kardeş ülkelerin devlet başkanları, başbakanları ve temsilcileriyle yad edileceğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bu tarihi törene 30´a yakın devlet ve hükümet başkanının katılımına yönelik geri dönüşlerini aldık. Çanakkale Savaşı, savaşlardan bir savaş değildir. Çanakkale´yi diğer savaşlardan ayıran en önemli özellik, savaşın kendine özgü askeri ve siyasi mantığının ötesinde insani değerlerinin ön plana çıkmasıdır. Bu savaş, dünya barışı için, insani değerlerin 20. yüzyıla taşınması için yeni bir ufuk açmıştır. Tarihin kaydettiği en büyük savaşlardan biri olan bu mücadelede Mehmetçik karşısındakini sadece bir düşman olarak görmemiştir, kendisi gibi ümitleri, sevdaları, hayalleri, aileleri olan birer insan, bir can olarak görmüştür. Her iki taraf da cephede olmasına, birbirleriyle savaşmasına rağmen insani ilişkiler kurmayı başarabilmiştir. İki tarafın askerleri arasında doğan saygı, Türkiye Cumhuriyeti´nin ileride o gün savaştığı ülkelerle kurduğu dostluk ve işbirliğinin insani dokusunu oluşturmuştur. O gün Çanakkale´de bize karşı savaşan milletlerle siperden sipere, cepheden cepheye büyüyen yeni dostluk köprüleri kurulmuştur. İnşallah bu yıl 23 Nisan´da İstanbul´da düzenleyeceğimiz Uluslararası Barış Zirvesi´yle Çanakkale´nin bu özelliğini tekrar vurgulayacak, dünyaya çok farklı bir mesaj vereceğiz. 100 yıl önce savaşın tarafları olarak karşı karşıya gelen milletlerin evlatları inşallah 23-24 Nisan´da bütün dünyaya barış ve kardeşlik mesajı vermek için bir arada olacak, aynı çatı altında buluşacak."

 

Çocuklar ana dillerini doğru bilmeli

Törende konuşan Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı da, bakanlık olarak en önemli önceliklerinin, çocukların ana dilleri doğru okumaları, yazmalı, konuşmaları olduğunu söyledi. Yarışmanın buna büyük katkı sağladığını anlatan Bakan Avcı, "Bu yarışma çok yerinde oldu. Bu vesileyle hem Çanakkale üzerine yeni şeyler öğrendiler hem de pek çok konuyu araştırdılar” diye konuştu. Bakan Avcı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a atıfta bulunarak, “Sayın bakanımız öğrencilerimize yeni araştırma konuları verdi. Ben de bunun takipçisi olmak istiyorum" şeklinde konuştu.

Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ödül töreninde dereceye giren yarışmacılara ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.