BAKAN ÖZER, ANKARA'DA ÇAĞATAY İLKOKULUNUN AÇILIŞINI YAPTI  
BAKAN ÖZER, ANKARA'DA ÇAĞATAY İLKOKULUNUN AÇILIŞINI YAPTI

BAKAN ÖZER, ANKARA'DA ÇAĞATAY İLKOKULUNUN AÇILIŞINI YAPTI

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kızılcahamam Çağatay İlkokulunun açılışını gerçekleştirdi.

Açılışta konuşan Bakan Özer, eğitimde son yirmi yılda atılan adımların ve yaşanan gelişmelerin bir devrim niteliği taşıdığını ifade ederek "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm Türkiye'de hiçbir bölge il, ilçe ayrımı yapılmaksızın bu memleketin evlatlarının tamamının eğitimin tüm kademelerine ücretsiz şekilde erişiminin sağlandığı devrimsel bir döneme tanıklık ettik." dedi. Binaların önemli olduğunu, bina olmadan çocukların eğitime erişebilmesinin mümkün olmadığına işaret eden Özer, 300 binlerdeki derslik sayılarının 857 binlere ulaştırıldığını kaydederek eğitim sisteminde 500 bin öğretmen varken şu anda 1.2 milyon öğretmen ile devasa bir eğitim sistemine sahip olunduğunu vurguladı. Özer, "Yani mevcut öğretmenlerimizin 750 bini, son yirmi yıl içinde eğitim sistemine dâhil olmuşlardır." diye konuştu.
 
"Kız çocuklarının okullaşmaları ilk kez son yirmi yılda çözülmüş oldu"
Aynı dönemde okullaşma oranlarındaki artışa değinen Özer, 5 yaştaki okullaşma oranlarının yüzde 11'den yüzde 99'a, ortaöğretimdeki okullaşma oranlarının yüzde 44'ten yüzde 95'lere, ilkokulda ve ortaokuldaki okullaşma oranlarının yüzde 100'e yaklaştığını belirtti. Özer, sözlerine şöyle devam etti: "Kız çocuklarının okullaşma sorunu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez son yirmi yılda çözülmüş oldu. Özellikle ortaokul ve yükseköğretimde kız çocuklarının okullaşma oranları ilk kez erkek çocuklarını geçti. Sadece bunlar mı yapıldı? Hayır. Eğitimin önündeki, bu memleketin evlatlarının eğitime erişiminin önündeki tüm antidemokratik uygulamalar kaldırıldı. Başörtüsü yasakları, katsayı uygulamaları son yirmi içinde kaldırıldı. Yani eğitim sistemimiz ilk kez toplumsal taleplere duyarlı bir eğitim sistemi hâline geldi."
 
Meselenin çözümlerinin sadece bütçe ayırmakla ilgili de olmadığını dile getiren Özer, son yirmi yılda eğitimdeki mücadelenin sonuçlarının, tüm süreçlerde mücadele edilerek kararlılıkla sergilenen duruşla sağlandığını söyledi. "İşte o duruşu Sayın Cumhurbaşkanımız son 20 yılda sergiledi. Onun için bu ülkenin evlatları olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza en içten şükranlarımızı sunuyoruz." diyen Özer, "Artık Türkiye yeni yüzyıla, 'Türkiye Yüzyılı'na girerken eğitimdeki o yetmiş yıllık gecikmenin tamamını son yirmi yılda telafi etti. Artık el ele vererek bu ülkeyi çok daha güçlü kılmak için mücadelede eksikliklerini son yirmi yılda tamamlamış oldu. Biz de Millî Eğitim Bakanlığı olarak bu kutlu yürüyüşün çok hızlı bir şekilde olması için tüm çalışma arkadaşlarımızla gece gündüz demeden çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
 
"6 Şubat itibarıyla okul öncesindeki tüm çocuklarımıza hiçbir ayrım yapmadan ücretsiz yemek vereceğiz"
Özer şunları söyledi: "Allah'a hamdederim ki 2022 yılında Millî Eğitim Bakanlığı olarak önümüze koyduğumuz tüm hedefleri geçtik. Bir hedefimizde geride kalmadık. Birkaçını sayayım: Okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranlarını artırmak amacıyla 3 bin anaokulu yapmak için yola çıktık. O zaman herkes dedi ki "Mümkün değil, yapamazsın." çünkü Türkiye'deki mevcut anaokulu sayısı, 2 bin 782 idi. Biz bir yılda ondan daha fazlasını yapmak üzere Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesiyle yola çıktık, seferberlik başlattık. 2022 bitti, 6 bin 4 anaokulu kapasitesi oluşturduk. Beş yaştaki okullaşma oranlarını bir yılda yüzde 65'ten yüzde 99'a çıkardık. Şimdi de 6 Şubat itibarıyla okul öncesindeki tüm çocuklarımıza hiçbir ayrım yapmadan ücretsiz yemek vereceğiz."
 
Mesleki eğitimin önüne katsayı uygulaması koyanların ülkenin kalkınmasını engellemek istediklerini anlatan Bakan Özer, yirmi yılın sonunda mesleki eğitimin bir Anka kuşu gibi küllerinden yeniden doğduğunu söyledi. 25 Aralık 2021'de mesleki eğitim merkezlerine yönelik yapılan kanun değişikliğinden önce 159 bin olan çırak ve kalfa sayısının bugün 1 milyon 200 bine ulaştığını hatırlatan Özer, 2022 yılı hedeflerine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
 
"Mesleki eğitimde döner sermaye kapsamında 1 buçuk milyar liralık üretimi hedefledik. 2022 yılını 2 milyarla kapattık. 60 yıllık özlem olan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu çıkardık. Tüm tartışmalara, tüm müdahalelere, manipülasyona rağmen başarılı bir şekilde sürece dâhil olan öğretmenlerin yüzde 97'sinin bu haktan yararlandığı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu tamamına erdirdik. Öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimleriyle ilgili öğretmen başına ortalama 120 saatlik eğitim hedefiyle yola çıktık. 2022 yılını öğretmen başına 250 saatle tamamladık. Yıllardan beri atıl duran köy okullarını vatandaşımızın hizmetine tekrar açalım dedik. Sadece anaokulu değil; aynı zamanda ilkokul, aynı zamanda yetişkinlerin de kurs aldıkları halk eğitimi merkezleri... 2 bin köy okulunu tekrar açalım diye yola çıktık. 2 bin 200 köy okulunu açtık. Yardımcı kaynak problemini çözelim dedik ve 100 milyonluk yardımcı kaynağı tüm öğrencilerimize 2022-2023 eğitim öğretim yılında ücretsiz bir şekilde eriştirmek üzere yola çıktık. 2022 yılında 160 milyon yardımcı kaynağı öğrencilerimize ücretsiz olarak ulaştırdık. Ücretsiz dağıttığımız ders kitabı, 153 milyon. Ondan 7 milyon fazla yardımcı kaynağı öğrencilerimize gönderdik."
 
Bağış konusunu sorun olmaktan çıkarmak için tüm okullara temizlik, kırtasiye, küçük onarım ve donatım ihtiyaçlarına yönelik 7 milyar lira bütçe gönderildiğini belirten Bakan Özer, Millî Eğitim Bakanlığının yıllık dört beş milyon vatandaşa eğitim verirken her ay 1 milyon vatandaşa ulaşmanın hedeflendiğini anlattı. Bakan Özer, "Yılı 13 milyon 400 bin vatandaşa erişerek kapattık. Aile içi iletişim, madde bağımlılıkları çevre bilinci, trafik bilgisi, ilk yardım bilgisi gibi farklı konularda ailelerimizi daha güçlü kılmak için Aile Okulu projesini başlattık. Ağustos ayının sonunda Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesiyle tanıtım töreninde 1 milyon hedefini koymuştuk. 1 milyon 110 bin vatandaşımıza ulaştık." diye konuştu.
 
Özer sözlerini şöyle sürdürdü: "2023 yılında çok daha hızlı koşarak özellikle 'Türkiye Yüzyılı'nın ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirmek, sadece akademik becerileriyle donatılmış değil; dilini, tarihini, coğrafyasını bilen ve tarihin kendisine yüklemiş olduğu sorumlulukları da taşıyarak yol yürüyecek nesli yetiştirmek için tüm arkadaşlarımızla gece gündüz demeden çalışmaya azimliyiz."
 
2023 yılında, 2022 yılında yapılanların çok daha ötesinde projelere imza atacaklarını belirten Özer, 2023 yılında eğitime yapılan yatırımların artarak devam edeceğini kaydetti.
 
Açılışı yapılan okulun hayırlı olmasını dileyen Bakan Özer, tüm öğretmen ve öğrencilere başarılar diledi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.