BAKAN TEKİN, ADIYAMAN'DA AFET BÖLGESİ EĞİTİM ÖĞRETİM FAALİYETLERİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI'NA KATILDI  
BAKAN TEKİN, ADIYAMAN'DA AFET BÖLGESİ EĞİTİM ÖĞRETİM FAALİYETLERİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI'NA KATILDI

BAKAN TEKİN, ADIYAMAN'DA AFET BÖLGESİ EĞİTİM ÖĞRETİM FAALİYETLERİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI'NA KATILDI

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, deprem felaketinden etkilenen iller arasındaki Adıyaman'da düzenlenen Afet Bölgesi Eğitim Öğretim Faaliyetleri Değerlendirme Toplantısı'na başkanlık yaptı.

Bakan Yusuf Tekin, deprem felaketinin ardından yürütülen çalışmaları yerinde görmek üzere Adıyaman'da incelemelerde bulundu. Tekin, ilk olarak Adıyaman Afet Koordinasyon Merkezinde düzenlenen toplantıya başkanlık yaptı. Koordinatör Vali Ali Mantı, milletvekilleri ile kurum amirlerinin katıldığı toplantıda ilin ihtiyaç duyduğu konularda görüş alışverişinde bulunuldu.
 
Bakan Yusuf Tekin bölgede yaraların hızla sarıldığını ve eğitim öğretim sürecinde bir aksama yaşanmayacağını yineledi. Bakan Tekin, burada yaptığı konuşmada, 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diledi. Depremin ardından yaklaşık 4 ay geçtiğini dile getiren Bakan Tekin, 6 Şubat'tan itibaren devlet, millet, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin adeta seferberlik ilan ettiğini, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir sürecin yürütüldüğünü söyledi.
 
Bu süreci Kurtuluş Savaşı'ndaki Tekalifimilliye'ye benzettiğini tekrarlayan Bakan Tekin, "Ortada bir yasal düzenleme olmamasına rağmen bu kez herkes yapabileceği fedakârlığın maksimumunu yaparak yaraları sarma uğraşında oldu. Bu çabaya destek veren herkese, gerek kamu kurumları gerek sivil toplum örgütleri gerek uluslararası örgütler ve tabii ki Türk milletine şükranlarımızı sunuyoruz. Allah kendilerinden razı olsun." ifadelerini kullandı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, deprem bölgesindeki vatandaşların problemlerinin çözülmesi, yaraların bir an önce sarılması ve tedbirlerin alınması noktasında kabinede verdiği talimatları anımsatan Bakan Yusuf Tekin, "Biz de üstümüze düşeni yapmak için 'Ne tür tedbirler alabiliriz, ne tür çalışmalar yapabiliriz?' talimatı üzerine buraya geldik." dedi.
 
Tekin şöyle devam etti: Burada bütün birimler çok ciddi çalışmalar yapmışlar. Biz de Millî Eğitim Bakanlığı olarak başlayan çalışmalarımızı değerlendirdik. Yeni tedbirler alınması gereken konularla ilgili tedbirlerimizi aldık. Gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilecek durumdayız: Eylül ayı itibarıyla 2023-2024 eğitim öğretim yılı sorunsuz, huzurlu ve başarılı bir şekilde inşallah başlayacak. Bunun taahhüdünü buradan vermek isteriz. Millî eğitim açısından baktığımızda, Adıyaman'da deprem öncesi eğitim öğretim faaliyeti yürütülen 6 bin 346 dersliğimizden bin 176 tanesi kullanılamaz durumda. Dolayısıyla bu bin 176 dersliğin yeniden inşa edilmesi gerekiyor ki eski süreç tekrar devam edebilsin. Şu ana kadar hâlihazırda 177 derslik tamamlanmış, eğitim öğretime hazır. Eylül ayı itibarıyla da biz eğitim öğretim sürecini alacağımız diğer tedbirlerle birlikte sorunsuz başlatabilecek durumdayız.
 
Deprem öncesi derslik sayısının en az yüzde 10 üzerinde dersliğe sahip olunacak
Yaz aylarında tedbirleri sağlayacak şekilde hummalı çalışmaların yapılacağını bildiren Bakan Tekin, betonarme yapıların tamamlanmasıyla birlikte deprem öncesi derslik sayısının en az yüzde 10 üzerinde dersliğe sahip olunacağını kaydetti. Tekin, "Dolayısıyla belki önümüzdeki eğitim öğretim yılında, bu rakamlarla birlikte 7 bin derslik ile eğitim öğretime devam ediyor olacağız." diye konuştu.
 
Bölgedeki öğretmenlerin durumuna değinen Bakan Tekin, "Depremden önce ilimizde 11 bin 309 öğretmenimiz vardı. Kaybettiğimiz öğretmenler, yer değişikliği talebinde bulunan öğretmenler, emeklilik benzeri sebeplerle sistemin dışına çıkan arkadaşlarımızla beraber şu anda hâlihazırda 12 bin 18 öğretmenimiz mevcut deprem öncesindeki öğretmenlerle birlikte fakat yeni 45 bin atamayla birlikte bin 628 öğretmen ilimize atanmış durumda." bilgisini paylaştı.
 
Bakan Tekin sözlerini şöyle sürdürdü: İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzden şunu talep ettik: Hem hâlihazırda görev yapan öğretmen arkadaşlarımız hem yeni atanan arkadaşlarımızın barınma ihtiyaçlarını gidermek için tek tek öğretmen arkadaşlarımızla irtibata geçmelerini istedik. İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz, yaklaşık 3 bin 500 civarında öğretmenimizin eğitim öğretim yılında konaklama, barınma ihtiyacı hissettiğini bize bildirdi. Biz, belediye, valilik ve milletvekillerimizle birlikte eylül ayı eğitim öğretim yılı başladığında konaklama ihtiyacı olan öğretmenlerimizin konaklama ihtiyaçlarını da gidermiş olacağız. Değişik formülasyonlarımız var. Hem pansiyonlarımızın bir kısmının konaklanabilecek öğretmenevlerine dönüşmesi, hem çelik konstrüksiyon yapılarla öğretmen konuk evlerinin oluşturulması gibi hızlı çözümlerle eğitim öğretim yılı başladığında bu arkadaşlarımızın sorunlarını da çözmüş olacağız.
 
Bir diğer önemli konunun, öğrencilere yönelik psikososyal destek olduğunu anlatan Bakan Tekin, halk eğitimi merkezlerinde açılan kurslar ve DYK kursları kapsamında öğrencilerin akademik gelişimlerinin takip edildiğini belirterek destek olan herkese bir kez daha teşekkür etti.
 
Tekin, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: Asrın felaketi dediğimize göre bir Kurtuluş Savaşı mücadelesi gibi aynı zorlukları yaşıyoruz. Bu zorlukları da Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi el birliğiyle aşabiliriz. Bundan sonra da destek olmak isteyen, katkı vermek isteyen hayırseverlere de kapımız açık.
 
Bakan Tekin, daha sonra Altınşehir Konteyner Kenti ziyaret ederek burada Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Koordinasyon Merkezindeki kurslara katılan öğrenci ve vatandaşlarla sohbet etti.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.