Diyanet Külliyatı EBA’da  
Diyanet Külliyatı EBA’da

Diyanet Külliyatı EBA’da

Millî Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında “Eğitimde İşbirliği Protokolü“ imzalandı. İmzalanan protokol kapsamında Diyanet´in tüm yazılı ve görsel yayınları, Eğitim Bilişim Ağı´na (EBA) dahil edildi.   

Diyanet Külliyatı EBA’da

"Eğitimde İşbirliği Protokolü" Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez tarafından imzalandı. Protokol´le birlikte Diyanet İşleri Başkanlığının yayınları Millî Eğitim Bakanlığının Eğitim Bilişim Ağı’nda öğrencilere sunulacak.

 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Diyanet İşleri Başkanlığında düzenlenen törende, Diyanet´in millî kültüre, irfana, maarif camiasına yaptığı katkıları kamuoyunun bildiğini ve takdir ettiğini belirterek, bu birikimi EBA ile paylaştıkları için Başkanlığa teşekkürlerini sundu. EBA´nın, Fatih Projesi´nin özünü oluşturan bir çalışma olduğunu belirten Bakan Avcı, sistemin bugün itibarıyla 12 milyona yaklaşan kayıtlı üyesi bulunduğunu bildirdi. Eğitim portalına "eba.gov.tr" adresinden herkesin ücretsiz ulaşabileceğini dile getiren Bakan Avcı, portalın dünyanın en büyük yardımcı eğitim portalı olduğunu vurguladı. Bakan Avcı konuşmasına şöyle devam etti: "Bugün Diyanet İşleri Başkanlığımızın seçkin külliyatını da EBA bünyesinde halkımızın, öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin hizmetine sunarak bu kapsamı daha da genişletmiş oluyoruz. Bugün imzalayacağımız protokolle, eğitim bilişim ağına yapacağınız katkılar için değil ayrıca diğer çalışmalar sebebiyle, maarifimize yaptığınız katkılar sebebiyle de öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz adına sizlere çok teşekkür ediyorum. Özellikle görme, işitme engellerimize yönelik Diyanet İşleri Başkanlığımıza, son dönemde gerçekleştirdiği çalışmalar vesilesiyle müteşekkiriz. Brail alfabesiyle hazırlanmış meal, tefsir, dini bilgiler kitapları, işitme engelliler için hazırlanan işaret dili sözlüğü için teşekkür ediyoruz. Bunların bizim engelli okullarımızda ne büyük bir ihtiyacı karşıladığını kamuoyu bilmiyor olabilir. Ama biz bu sıkıntıların farkındayız. Dolayısıyla bu yaptığınız katkıların bizim için değerini teşekkürle ifade edecek durumda değiliz."

 

Ders materyali hazırlamak için 12 stüdyo kuruldu

İmzalanan protokolle EBA´nın daha da zenginleşeceğini vurgulayan Bakan Avcı, üye sayısının Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarının katkılarıyla artacağını ifade etti. Bakan Avcı, EBA´nın  öğretmenlere ders materyallerini meslektaşları ve öğrencileriyle paylaşma imkanı verdiğini de işaret ederek, öğretmenlerin katkılarını görünce Türkiye genelinde 12 stüdyo kurduklarını bildirdi. Avcı, "Bu stüdyolarda öğretmenlerimiz, inşallah bundan sonra Başkanlık´taki din görevlileri de bu stüdyolardan istifadeyle, kendileri yeni eğitim malzemeleri üretecek durumda olacaklar. İnşallah çok bereketli, hayırlı hizmete birlikte imza atmış olacağız." diye konuştu. 

 

"EBA, eğitimin geleceğe açılan kapısı"

Diyanet İşleri Başkanı Görmez de EBA´yı "eğitimin geleceğe açılan kapısı" olarak nitelendirerek, Millî Eğitim Bakanlığına teşekkür etti. Görmez, "Bu güzel çalışmaya Diyanet İşleri Başkanlığımızın bugüne kadar bütün yayınlarını dahil etme lütfunda bulundukları için ayrıca teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

 

Millî Eğitim Bakanı Avcı´nın "Enformatik Cehalet" adlı kitabına atıfta bulunan Görmez, şunları söyledi: "Eskiden, bilgiye ulaşmanın güç olduğu zamanlarda, bilgi güç idi. Fakat bilgiye ulaşmak kolaylaştıkça bilgi güç olmaktan çıkıyor, bazen bilakis güçlüklere yol açıyor. Bunu Sayın Bakan´ımızın ´Enformatik Cehalet´ adlı kitabında okuduğumuzu hatırlıyorum. O kitap bize en kötü cehaletin eğitimle elde edilen cehalet olduğunu, yanlış bilgiyle oluşturulduğunu öğretmişti. Onun için dini bilgi alanında çok ciddi bir kirlenme söz konusudur, bütün alanlarda olduğu gibi. Dini bilgi alanında artık sıradan malumata değil bütün süzgeçlerden geçmiş, metodolojik bir yaklaşımla ele alınmış, eleştirel bir gözle gözden geçirilmiş, özellikle Kur´an-ı Kerim ve sahih sünnet ışığında gözden geçirilmiş bilgiye hem bizim toplumumuzun hem insanlığın çokça ihtiyacı var. Onun için bilhassa Diyanet İşleri Başkanlığımızın çeşitli komisyonlar marifetiyle ilahiyat fakültelerine yazdırdığı ve sonra yine komisyonlar marifetiyle birtakım süzgeçlerden geçirerek topluma takdim ettiği bu yayınların özellikle EBA projesi içinde yer almış olmasından büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum."

 

Görmez, gençler, çocuklar, engelliler için hazırlanan eserlerin yanı sıra sadece İslam Ansiklopedisi´nin dahi öğrencilerin kolay ulaşabileceği bir yerde olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

Protokol metni imzalandıktan sonra Bakan Avcı, salonda sergilenen Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları hakkında Görmez´den bilgi aldı.

 

EBA’da yer alacak Diyanet yayınları

Protokol kapsamında; Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan Kur´an-ı Kerimler, kaynak eserler, ilmi eserler, mesleki kitaplar, edebi eserler, sanat eserleri, cep kitapları, çocuk yayınları, halk kitapları, Türk ve İslam büyükleri, broşürler, sesli ve görüntülü yayınlar" kategorilerinde yayınlanan bütün kitaplar ve e-kitaplar ve müzik yayınları EBA’da yayımlanacak. 

 

Ayrıca Diyanet Yayınları, Diyanet TV ve Diyanet Radyo´nun arşivleri derslerle, konularla ve kazanımlarla eşleştirilerek EBA´ya yüklenecek. Arşivlerdeki bütün yayınlar aynı zamanda ders içeriği ve materyal haline getirilecek.  

 

Özellikle değerler eğitimi gibi konularda öğrenciler için zengin içerikler EBA´ya kazandırılacak.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.