Görme Engellilere Okuma Yazma Öğretim Kılavuzu  
Görme Engellilere Okuma Yazma Öğretim Kılavuzu

Görme Engellilere Okuma Yazma Öğretim Kılavuzu

Millî Eğitim Bakanlığı, görme engelli bireylerin okuma yazmayı Braille alfabesi ile öğrenebilmelerini sağlamak amacıyla bir kılavuz hazırladı.

Görme Engellilere Okuma Yazma Öğretim Kılavuzu

 

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından görme engelli bireylere okuma yazmayı Braille alfabesi ile öğrenebilmeleri amacıyla kılavuz hazırlandı.

Hazırlanan Görme Engellilere Okuma Yazma Öğretim Kılavuzu ile görme engelli bireylerin, temel düzeyden başlayarak ileri düzeye kadar sistematik ve planlı bir şekilde okuma yazma becerisi kazanmaları amaçlanıyor. 

Türkiye genelindeki görme engelliler ilkokulu, ortaokulu ve görme engelliler özel eğitim meslekî eğitim merkezlerine dağıtımı yapılan kılavuz, Braille alfabesi ile öğrencilere okuma yazmayı daha kolay ve doğru bir şekilde öğretmeyi hedefleyen bir kaynak olma özelliği taşıyor.

 

Alanında bir ilk

Alanında bir ilk olma özelliğine sahip kılavuz, içeriğindeki görsel unsurların kullanımıyla okuma yazmayı kolaylaştırıcı nitelikte.

İlk okuma ve yazma öğretim yöntemlerinin tanıtımı ile başlayan kılavuzda, Braille yazı sistemi ve bu sistemde kullanılan araç ve gereçler tanıtılıyor. Basit düzeyden ileri düzeye kadar her sese ait öğrencinin bilişsel becerilerini destekleyici 9 pratik örneğin yer aldığı kılavuzda, Braille daktilonun tanıtımı, noktalama işaretlerinin kullanımı, dil ve kavram gelişimi gibi kapsamlı bir çerçeve sunuluyor. 

Braille yazı sistemi kullanılarak ses temelli cümle yönteminin görme engelli öğrencilere nasıl uyarlanacağı hususuna değinilen kılavuzda, temel hedef olan Braille yazı sistemi ile okuma yazma ve Braille yazı kısaltma sistemi üzerinde duruluyor.

Görme Engellilere Okuma Yazma Öğretim Kılavuzu, Gazi Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerin özel eğitim lisans programlarında ders kitabı olarak okutulması planlanıyor.

İlk baskısında 1.500 adet basılan Görme Engellilere Okuma Yazma Öğretim Kılavuzu, yoğun talep üzerine ikinci baskısı da tamamlanarak görme engelliler özel eğitim sınıflarında görev yapan özel eğitim öğretmenleri ile kaynaştırma uygulaması yapılan okullarda görme engelli öğrencisi bulunan sınıf öğretmenlerine dağıtılmak üzere illere gönderildi.

 

 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.