Sağlık için fiziksel aktivite projesi  
Sağlık için fiziksel aktivite projesi

Sağlık için fiziksel aktivite projesi

Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı iş birliğinde yürütülen ortaokul ve liselerde “Fiziksel Aktivite ve Karne Eğitimi Liderlik Program”ı kapsamında beden eğitimi öğretmenlerinin eğitici eğitimleri tanıtım toplantısı yapıldı.

Sağlık için fiziksel aktivite projesi

Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı iş birliğinde sağlık için fiziksel aktivite projesi başlatıldı.

 

MEB Şura Salonu’nda gerçekleşen törende konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, sağlık için hareket ve fiziki aktivitenin önemini vurguladı.

 

Bilgili, “İnsan hayatı; eğitimiyle, beslenmesiyle, fiziksel aktivitesiyle bir bütündür. Hayatı bir bütün olarak görürsek, hayatı bir bütün olarak yaşarsak anlamlıdır. Biz hayatı bir bütün olarak görüyoruz ve bu bütünsel yaşamı kültürel bir kazanım olarak addediyoruz” diye konuştu. 


Projenin Türkiye’nin geleceğini kurgulayan, sağlıklı nesiller yetiştirmeyi hedefleyen önemli bir proje olduğuna vurgu yapan Bilgili, şunları söyledi: “Millî Eğitim Bakanlığı olarak bu projeye bütün gücümüzle sahip çıkacağız. Çünkü bu projede işin eğitim boyutu çok önemlidir. Belli bir yaşa geldikten sonra bu tür iyi alışkanlıkları edinmenin zorluğunu da biliyoruz, kötü alışkanlıklardan vazgeçmenin de zorluklarını biliyoruz. Dolayısıyla her işin başı eğitim. Küçük yaşlarda bu eğitimleri öğrencilerimize bir kazanım olarak benimsetebilirsek onların hayatını, onların geleceğini daha sağlıklı kurmuş oluruz.”

 

Beden eğitimi öğretmenlerine de seslenen Bilgili, “Daha sağlıklı bir toplum ve daha sağlıklı bir gelecek için Bakanlık olarak bu projeyi çok önemsiyoruz. Beden eğitimi öğretmenlerimizin bu projeyi bütün içtenlikleriyle benimsemelerini istiyoruz. Öğretmenlerimizin vasıtasıyla bu projeyi ülkenin bütün sathına yaymak istiyoruz” diye konuştu. Bilgili, projede katkısı, emeği olan herkese teşekkür etti.

 

Fiziksel Aktivite ve Karne Eğitimi Liderlik Programı nedir?

Dünya Sağlık Örgütü ve uzmanlar tarafından, çocukların her gün en az 60 dakika fiziksel aktivite yapmasını öneriyor. Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Türkiye Fiziksel Aktivite Rehberi, Dünya Sağlık Örgütü önerileri doğrultusunda hazırlanarak her yaş grubuna yönelik fiziksel aktivite önerileri içeriyor.

 

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bilim kurulu kararı ile “Fiziksel Aktivite Karnesi” geliştirildi. Fiziksel Aktivite Karnesi eğitim ve öğretim yılı başında ve sonunda olmak üzere yılda iki kez verilecek.  Uygulamada mekik, şınav, otur-uzan esneklik ölçümü, vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ölçümü değerlendirilecek. Fiziksel Aktivite Karnesi ana karnedeki beden eğitimi ve spor ders notunu etkilemeyecek ve çocuklara ait bilgiler gizli tutulup her çocuğun kendi ailesiyle paylaşılacak. E- okul veri tabanından velilerin diğer karne notlarına erişimleri gibi Fiziksel Aktivite Karnesinde ulaşımları sağlanacak.

 

Beden eğitimi ve spor dersi öğretmenlerine Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının iş birliğinde hazırlanan eğitim videolarının tanıtılacağı “eğitici eğitimleri” ayrıca bilim kurulu hocaları tarafından “Sağlık İçin Hareket ve Fizik Aktivitenin Önemi”  konulu eğitim verilecek.

 

Gelişmiş ülkelerde uygulanan Fiziksel Aktivite Karnesinin Türkiye’de de uygulanması ile uzun vadede ortaokul ve lise öğrencilerinin gelişimlerinin izlenmesi hedefleniyor.

 

Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan protokol gereği dernek tarafından organize edilecek programlar il halk sağlığı müdürlükleri ve il millî eğitim müdürlüklerinin koordinasyonuyla gerçekleştirilecek.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.