TÜRKİYE, ULUSLARARASI TÜRK AKADEMİSİ BİLİM KURULU DÖNEM BAŞKANLIĞINI AZERBAYCAN'DAN DEVRALDI  
TÜRKİYE, ULUSLARARASI TÜRK AKADEMİSİ BİLİM KURULU DÖNEM BAŞKANLIĞINI AZERBAYCAN'DAN DEVRALDI

TÜRKİYE, ULUSLARARASI TÜRK AKADEMİSİ BİLİM KURULU DÖNEM BAŞKANLIĞINI AZERBAYCAN'DAN DEVRALDI

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Türk Akademisi Bilim Kurulu 4. Toplantısı'nda Türkiye, Bilim Kurulu dönem başkanlığını Azerbaycan'dan devraldı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde 12 Kasım 2021'de İstanbul'da gerçekleştirilmesi planlanan ve Türk Konseyi dönem başkanlığının Türkiye'ye devredileceği Türk Konseyi 8. Liderler Zirvesi öncesinde, Türk Konseyi 6. Eğitim Bakanları Toplantısı ve Uluslararası Türk Akademisi Bilim Kurulu 4. Toplantısı, İstanbul'da yapıldı.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantılara, Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanı Askat Aymagambetov, Azerbaycan Eğitim Bakanı Emin Amrullayev, Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanı Bolotbek Kupeşev, Özbekistan Halk Eğitimi Bakan Yardımcısı Temurjon Komilov, Türk Konseyi Genel Sekreteri Bağdad Amreyev, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali ve Macaristan İstanbul Başkonsolosu Laszlo Keller katıldı.

Bakan Özer, konuk bakanlarla ikili görüşmeler de gerçekleştirdi. Türk Konseyi Eğitim Bakanları Toplantısı'nın ardından düzenlenen Uluslararası Türk Akademisi Bilim Kurulu 4. Toplantısı'nda Türkiye, Bilim Kurulu dönem başkanlığını Azerbaycan'dan devraldı.

Azerbaycanlı Bakan Amrullayev'in plaket takdimi sonrası konuşan Özer; Türk kültürünü, medeniyetini, sanatını ve Türk Edebiyatını tüm dünyaya tanıtmak ve Türk cumhuriyetleri arasında bağları güçlendirme hedefleri çerçevesinde yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı Azerbaycan'a teşekkür ederek şunları söyledi: 

"Bugün bu bayrağı biz devralıyoruz. Devam eden çalışmaların başarı ile yürütülmesi, planlanan çalışmaların hayata geçirilmesi yolunda ve daha fazla bilimsel çalışmalarla Türk medeniyetinin dünyaya tanıtılması için üzerimize düşen tüm görevleri yerine getirmek bizim için bir onurdur."

Toplantılarda konsey ülkeleri arasında bugüne kadar sürdürülen işbirliklerinin daha iyi noktaya nasıl getirileceği üzerine istişarelerde bulunuldu.

Özellikle Türk Konseyi bünyesinde yapılan "Kardeş Okul Programı, Öğrenci ve Öğretmen Değişim Programları" öne çıkan konular arasındaydı.

Katılımcı ülkeler, değişim programlarının kültürel bilgi alışverişi ve akademik iş birliği açısından önemli katkı sağladığı fikrinde birleşti. Değişim programlarının kapsamının genişletilerek sürdürülmesi karara bağlandı.

Bunun yanı sıra toplantılarda Türk Konseyi çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Türk Üniversiteler Birliği (TÜRKÜNİB) çerçevesinde yürütülen çalışmalar ve Türk Akademisi'nin hazırlıklarını yürüttüğü Ortak Tarih, Ortak Türk Edebiyatı ve Türk Dünyası Coğrafyası programları ve kitaplarının hazırlık süreci de ele alındı.

Farklı eğitim kademelerinde bilimsel ve akademik çalışmalar yapmak, mevcut işbirliklerini artırmak da katılımcı ülkeler tarafından ortak hedef olarak belirlendi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.