30 Kasım 2024 09:43
Öğretmen akademileri kapsamına eklenen "biyografi akademisi"nin ülke açılışı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu'nun "Taşköprülüzade Ahmed Efendi" konulu ilk dersiyle Kastamonu'da yapıldı.
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci'nin katılımıyla düzenlenen biyografi akademilerinin açılışının, Taşköprülüzade Ahmed Efendi'nin memleketi Kastamonu'da yapılması, ayrı bir anlam taşıyor.
Kültür tarihinde özel bir yere sahip olan Taşköprülüzade Ahmed Efendi'nin Osmanlı ilim dünyasını ve âlimlerini ele alan "Eşşakaikunnumâniyye UlemâiddevletilOsmaniyye" adlı eseri, Osmanlıda biyografi yazıcılığında çığır açan bir başyapıt olarak değerlendiriliyor.
İnsanlıkla yaşıt bilim dalı
Ülke genelinde 40 şehirde açılan biyografi akademilerinde, yaşadıkları şehre değer katan insan hazineleri, geleceğin mimarları öğretmenlerle tanıştırılacak.
"Biyografi akademileri", örnek ve öncü şahsiyetlerin muazzam birikimini geleceğe taşıyacak bir "kültür köprüsü" olacak.
İnsanlıkla yaşıt bir bilim dalı olarak kabul edilen biyografi, milletlerin uygarlık seviyesini anlamak için önemli bir ölçüt olarak görülüyor. Biyografik eserlerde şairlerin, sultanların, vezirlerin, şeyhülislamların, defterdarların, hekimlerin, hattatların, musiki ustalarının ve farklı alanlarda hizmet vermiş şahsiyetlerin hayatları yazıldı.
"Biyografi akademileri"nde, her şehirde yetişen öncü şahsiyetlerin hayatları derinlemesine ele alınacak.
Akademilerde öncü şahsiyetlerin hayatı ele alınacak
Öğretmenlere, bu akademiler aracılığıyla tarihe mal olmuş şahsiyetlerin hayatlarına derin bir yolculuk yapma fırsatı sunulacak. Bu yolculuklardan elde edilen birikimin günümüze uyarlanması ve geleceğe taşınması da önemli bir kazanım olarak görülüyor.
Biyografi akademilerinde, Neşet Ertaş, Özay Gönlüm, Doğan Cüceloğlu, Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaş Velî, Hacı Bayram Veli, Somuncu Baba, Emir Sultan, Süleyman Çelebi, İsmail Hakkı Bursevî, Eşrefoğlu Rumi, Necip Fazıl, Nuri Pakdil, Sezai Karakoç, Tevfik İleri, Nuri Killigil, Turgut Cansever, Nurettin Topçu, Fethi Gemuhluoğlu, Ahmet Kabaklı, Teoman Duralı, Fuat Sezgin, Münir Nurettin Selçuk, Âşık Sümmani, Karacaoğlan gibi çok sayıda ilim, irfan ve sanat dünyasının öncü şahsiyetin hayatı ele alınacak.
Akademilerde, Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Prof. Dr. Mustafa Tatçı, Sadık Yalsızuçanlar, Emrah Kısakürek, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Doç. Dr. Necati Tonga, Ayşe Bilen Buğra, Prof. Dr. Namık Açıkgöz, Dr. Ali Gemuhluoğlu, Prof. Dr. Mustafa Kara, Safiyüddün Erhan, Prof. Dr. Bilal Kemikli, Serhat Kabaklı, Prof. Dr. Erkan Göksu gibi isimlerin yanı sıra biyografik çalışmalar yapan yazarlar, akademisyenler ve sanatçılar sunumlar yapacak.
Güncel Haberler
BAKAN YUSUF TEKİN, ÖZBEKİSTAN VE SIRBİSTAN BÜYÜKELÇİLERİNİ KABUL ETTİ
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, nezaket ziyaretinde bulunan Özbekistan'ın Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev ile [...]
05 Aralık 2024 16:23
TÜRKİYE'DE YABANCI DİL EĞİTİMİNDE KALİTENİN YÜKSELTİLMESİ PROJESİNİN TANITIMI YAPILDI
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının Konferans Salonu'nda MEB, Avrupa [...]
04 Aralık 2024 14:20
TÜRKİYE, TIMSS 2023'TE SIRALAMASINI YÜKSELTTİ, 4. SINIF FEN BİLİMLERİ ALANINDA AVRUPA BİRİNCİSİ OLDU
Türkiye, Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) 2023 sonuçlarına göre, 4'üncü sınıf fen bilimleri [...]
04 Aralık 2024 12:50
BAKAN TEKİN, "BÜTÜNLEŞTİRİCİ EĞİTİM MODÜLLERİ TANITIM PROGRAMI"NA KATILDI
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim veren okullardaki sınıf ve branş öğretmenlerinin, [...]
03 Aralık 2024 19:26